vrijdag 12 juni 2009

WELKE KLACHTEN? -WELKE THERAPIE?

WANNEER WELKE THERAPIE? - WELKE KLACHTEN? - VOOR WIE?

Leg uw probleem voor tijdens de beltijden! Het is ondoenlijk dat in een aantal regels uit te leggen

HomeopathieKan in principe ingezet worden bij alle klachten. Natuurlijk zijn er, m.n. acute, situaties waar andere therapieën voorrang hebben. Bij een ernstig trauma (bijv. een auto ongeluk) is de aangewezen behandeling uiteraard chirurgisch. Bij ernstig orgaanlijden of psychiatrische problemen zijn reguliere medicijnen onontbeerlijk. Etc.
Toch is het zo dat naast deze behandeling een homeopathisch geneesmiddel ondersteunend zou kunnen werken.
Zo'n ondersteunende behandeling kan in principe aan elke reguliere therapie worden toegevoegd: chirurgie, geneesmiddelen, bestraling, etc.; maar ook aan psychotherapie.
Homeopathie ondersteunt immers de "zelfgenezing". Zowel lichamelijk als psychisch.

Van groot belang is het gebruik bij klachten die al langer of heel lang bestaan en ingewikkelde klachten waarbij psychische en lichamelijke dingen door elkaar heen lopen. Toch kunnen ook acute klachten in aanmerking komen voor homeopathie.
Als de reguliere geneeskunde geen oplossing heeft of uw klacht simpelweg ontkend worden ("het zit tussen uw oren").
Ook wanneer mensen eerst willen zien of er een homeopathische oplossing voor hun probleem bestaat; bijv. i.v.m. het voorkomen van bijwerkingen of schade (zeer aan te raden!). Ouders doen dit vaak met hun kinderen. Ze zouden het zelf ook moeten doen ....
Te gebruiken van baby tot op hoge ouderdom.

Fytotherapie
"Kruiden"geneeskunde. I.t.t. wat veel mensen denken totaal iets anders dan homeopathie. Er wordt gebruikt gemaakt van extracten van planten. De werking is chemisch, net zo als bij reguliere middelen. De concentratie is gering dus minder bijwerkingen maar ook minder werking. Een ander verschil met reguliere middelen is het aanwezig zijn van meerdere chemische stoffen.
Kunnen bij een beperkt aantal klachten worden ingezet. Ook bij kinderen en ouderen.
Ik gebruik geen Chinese kruiden in de praktijk (soms verontreinigd of van bedreigde diersoorten).

Acupunctuur
Er bestaat een klassiek Chinese en een meer westers georiënteerde acupunctuur.
De simpelste uitleg van acupunctuur is dat de energie van het lichaam weer harmonisch verdeeld wordt en vrij moet stromen. Evenals homeopathie kan dit aan een reguliere behandeling worden toegevoegd en zal ondersteunend kunnen werken.
Maar ook acupunctuur wordt vooral gebruikt als er geen reguliere behandeling bestaat. Vaak zal het gaan om pijnklachten, aandoeningen van spieren/gewrichten/rug en functiestoornissen van interne organen en zenuwstelsel.
T.o.v. homeopathie kent acupunctuur beperkingen. Het is goed te bedenken dat in China (Chinese) kruiden verreweg het grootste aandeel (tot 90%) van de behandeling uitmaken. Wel kunnen er met acupunctuur dingen die niet met homeopathie kunnen. Denk bijv. aan de operaties in China onder acupunctuur "verdoving". Dit is geen verdoving, want de patiënt blijft bij kennis. Waar homeopathie altijd de harmonie bewerkstelligt, kan acupunctuur het lichaam ook "dwingen". Pijnloosheid veroorzaken is immers een onnatuurlijke situatie.
Bij kleine kinderen worden liever geen naalden gebruikt. Overigens gaat de voorkeur dan naar homeopathie uit.

TCM
Is de combinatie van klassieke Chinese lichaamsacupunctuur (10%) en Chinese kruiden (90%) op basis van Chinese onderzoekstechnieken waaronder o.a. de pols. Zoals boven vermeld gebruik ik geen Chinese kruiden. Uit het onderzoek en de acupunctuur gebruik ik die technieken die een nuttige aanvulling zijn.

Chinese ooracupunctuur en Auriculo therapie / geneeskunde
Chinees
Er bestaat een Chinese ooracupunctuur, maar dat is een weinig geavanceerde therapie.
I.t.t. wat veel mensen denken is ooracupunctuur nauwelijks Chinees van oorsprong. De belangrijkste basis lag in Frankrijk en ook Duitsland.
Westers
Auriculotherapie is de naam voor de westerse ooracupunctuur. Een uitgebreid systeem.
Er bestaan relaties met andere reflextherapieën (voet, neus, hand, etc.)
Auriculo geneeskunde wordt het als de technieken uit de "auriculo" (waaronder m.n. de "pols van Nogier") ook buiten het oor worden gebruikt. Zo onstaan er relaties met lichaamsacupunctuur, homeopathie, etc.

De auriculotherapie gebruik ik in plaats van "gewone" acupunctuur. Minder belastend, sneller en i.v.m. de vele combinatie mogelijkheden vaak inzetbaar.
Bij vele klachten dus te gebruiken.
Bij kinderen worden geen naaldjes gebruikt. Overigens gaat de voorkeur naar homeopathie uit.

NeuraaltherapieHet ontstoren van littekens is een belangrijke toepassing van neuraaltherapie. Dat geeft effecten op afstand. Uitvoering via reguliere injecties met een lokaalanestheticum (zoals bij de tandarts).
Er bestaat nog veel meer. (zie ook "Therapievormen")

Het voert uiteraard te ver dit alles hier te beschrijven.
Leg uw probleem voor tijdens de beltijden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten